Korallo Blog Inspirace Návody

Ketlování (klasické i motané očko)

NÁVODY08.10.2016

Ketlování (klasické i motané očko)

Často se u nás můžete setkat s pojmem KETLOVÁNÍ. Ketlování je v přeneseném slova smyslu „řetízkování“ jednotlivých částí – „spojování do řetízků“. Základem pro ketlování a vůbec pro celé korálkování je tzv. KETLOVACÍ OČKO. Pokud ho ještě neumíte, pojďte se ho s námi naučit.

Co budete vlastně potřebovat? Základními pomůckami pro korálkování jsou kleště.

V podstatě si vystačíte s třemi druhy (viz. obrázek):

  • ketlovací (kulaté) – na tvoření oček
  • ploché – otvírání kroužků, oček, zamačkávání rokajlu, na koncovky, pružinky atd.
  • štípací – na zaštípávání ketlovacích jehel, nýtů, drátů (měkkých! na tvrdé dráty používejte speciální štípačky)

 image-9

Dále budete potřebovat ketlovací jehly a nýty (viz obrázek). Jsou dostupné v několika délkách (běžné 2, 3, 4, 5 cm i delší) a v 6 základních barvách pokovu (stříbrná, platinová, metal gun (antracitová), staroměděná, starozlatá a zlatá), můžete se však setkat i s jinými barvami – černá, tyrkysová, růžová atd.

  • ketlovací jehla – slouží ke spojování mezičlánků
  • ketlovací nýt – slouží jako konečný korálek
  • ketlovací nýt s kuličkou – většinou měkčí, musí se na něm udělat točené očko, připojuje se pomocí kroužku, je tenčí, takže se perfektně hodí na některé minerály, perly, korály, které jsou tence vrtané; má také dekorativní charakter

image-10

 

Po výběru korálků, které chcete naketlovat se můžete pustit do ketlovacích oček. Nevěšte hlavu, pokud vám ty první nevyjdou, chce to trošku cviku. :)

Ketlovací očko lze udělat několika způsoby. My vám přinášíme dva, záleží pouze na vás, který z nich vám bude vyhovovat.

Ketlovací očko – způsob 1

Navlékněte korálek na ketlovací jehlu nebo nýt, přesah ketlovací jehly/nýtu od vrcholu korálku by měl být cca 0,8 – 1 cm. Ketlovací jehlu/nýt stiskněte do ketlovacích kleští (velikost očka určuje průměr čelisti) tak, aby vám nepřečuhoval, a obtočte ho okolo čelisti. Vznikne vám písmeno P. Špičkou pak písmenu P zalomte krk. Pokud se vám zalomením očko pootevře, zasuňte kleště až nadoraz a dotočte nebo plochými kleštěmi očko přicvakněte až k zalomení. Nedejte očko moc malé, jinak se vám bude zasekávat a spoj bude po připojení tuhý nebo málo pohyblivý.

 image-11

 

 Ketlovací očko – způsob 2

Navlékněte korálek na ketlovací jehlu/nýt a zalomte ji u vrcholu korálku. Podle potřeby zkraťte standardně na cca 0,8 – 1 cm, poté zalomený konec vezměte do ketlovacích kleští, aby vám nepřečuhoval, a proti zalomení obtočte okolo ketlovacích kleští. Případnou mezírku u zalomení plochými kleštěmi přicvakněte. Nevýhodou tohoto způsobu je pro začátečníky špatný odhad velikosti očka, horší koordinace kleští i případný nezvyk tlaku na prsty při zalamování.

 image-12

POZOR! U obou způsobů dávejte pozor nejen na dovřenost očka (hrozí zachytávání o textil, poškrábání kůže, vypadnutí přiketlovaných částí), ale také postavení oček na jehle (nejběžněji v rovině nebo kolmo k sobě).

Motané/Točené očko

Navlékněte korálek na nýt s kuličkou, kousek za vrcholem korálku nýtek obtočte okolo čelisti ketlovacích kleští, plochými kleštěmi uchopte přesah nýtku a obtáčejte ho těsně dokola mezi korálkem a očkem. Nemusíte dotáčet až do konce, po pár otočkách můžete nýtek odštípnout a ostrou část plochými kleštěmi zamáčknout k motání. Pokud je očko nakřivo, opatrně ho narovnejte ketlovacími, případně plochými kleštěmi. Motané očko se používá zejména u měkčích nýtků s kuličkou, ale můžete ho použít na klasické jehly, nýty nebo tvarovací drát.

 image-13

Otvírání oček

Naketlovaný korálek držte ketlovacími kleštěmi za neotvírací část (máte-li dvoje ploché kleště, použijte ploché) a plochými kleštěmi otevřete očko směrem k sobě nebo od sebe (za předpokladu, že očko držíte stejně jako na obrázků :)). Naketlované očko otvírejte vždy zepředu dozadu nebo naopak. Nikdy ne jeho zvětšováním, které vede k jeho zdeformování. Po otevření připojte dle potřeby háček, další naketlovaný korálek, zapínání atd. a stejným způsobem opět zavřete.

 image-15

Otvírání kroužků

Při otvírání kroužků postupujte jako v případě výše. Dbejte na to, aby byl kroužek po zavření opravdu kulatý a aby se konce sešly přesně u sebe. Pokud je na kroužku zub, opatrně ho srovnejte pomocí plochých kleští. Občas se kroužky mírně překrývají. S tím si poradíte mírným odtažením při otvírání.

image-14

Všechny výše zmíněné komponenty a pomůcky naleznete v naší prodejně v Brně i na eshopu v mnoha velikostech a ve všech pokovech.

 


Podobné články

NÁVODY
NÁVODY