Často se u nás můžete setkat s pojmem KETLOVÁNÍ. Ketlování je v přeneseném slova smyslu „řetízkování“ jednotlivých částí – „spojování do řetízků“. Základem pro ketlování a vůbec pro celé korálkování je tzv. KETLOVACÍ OČKO. Pokud ho ještě neumíte, pojďte se ho s námi naučit.
Co budete vlastně potřebovat? Základními pomůckami pro korálkování jsou kleště.
V podstatě si vystačíte s třemi druhy (viz. obrázek):
Dále budete potřebovat ketlovací jehly a nýty (viz obrázek). Jsou dostupné v několika délkách (běžné 2, 3, 4, 5 cm i delší) a v 6 základních barvách pokovu (stříbrná, platinová, metal gun (antracitová), staroměděná, starozlatá a zlatá), můžete se však setkat i s jinými barvami – černá, tyrkysová, růžová atd.
Po výběru korálků, které chcete naketlovat se můžete pustit do ketlovacích oček. Nevěšte hlavu, pokud vám ty první nevyjdou, chce to trošku cviku. :)
Ketlovací očko lze udělat několika způsoby. My vám přinášíme dva, záleží pouze na vás, který z nich vám bude vyhovovat.
Ketlovací očko – způsob 1
Navlékněte korálek na ketlovací jehlu nebo nýt, přesah ketlovací jehly/nýtu od vrcholu korálku by měl být cca 0,8 – 1 cm. Ketlovací jehlu/nýt stiskněte do ketlovacích kleští (velikost očka určuje průměr čelisti) tak, aby vám nepřečuhoval, a obtočte ho okolo čelisti. Vznikne vám písmeno P. Špičkou pak písmenu P zalomte krk. Pokud se vám zalomením očko pootevře, zasuňte kleště až nadoraz a dotočte nebo plochými kleštěmi očko přicvakněte až k zalomení. Nedejte očko moc malé, jinak se vám bude zasekávat a spoj bude po připojení tuhý nebo málo pohyblivý.
Ketlovací očko – způsob 2
Navlékněte korálek na ketlovací jehlu/nýt a zalomte ji u vrcholu korálku. Podle potřeby zkraťte standardně na cca 0,8 – 1 cm, poté zalomený konec vezměte do ketlovacích kleští, aby vám nepřečuhoval, a proti zalomení obtočte okolo ketlovacích kleští. Případnou mezírku u zalomení plochými kleštěmi přicvakněte. Nevýhodou tohoto způsobu je pro začátečníky špatný odhad velikosti očka, horší koordinace kleští i případný nezvyk tlaku na prsty při zalamování.
POZOR! U obou způsobů dávejte pozor nejen na dovřenost očka (hrozí zachytávání o textil, poškrábání kůže, vypadnutí přiketlovaných částí), ale také postavení oček na jehle (nejběžněji v rovině nebo kolmo k sobě).
Motané/Točené očko
Navlékněte korálek na nýt s kuličkou, kousek za vrcholem korálku nýtek obtočte okolo čelisti ketlovacích kleští, plochými kleštěmi uchopte přesah nýtku a obtáčejte ho těsně dokola mezi korálkem a očkem. Nemusíte dotáčet až do konce, po pár otočkách můžete nýtek odštípnout a ostrou část plochými kleštěmi zamáčknout k motání. Pokud je očko nakřivo, opatrně ho narovnejte ketlovacími, případně plochými kleštěmi. Motané očko se používá zejména u měkčích nýtků s kuličkou, ale můžete ho použít na klasické jehly, nýty nebo tvarovací drát.
Otvírání oček
Naketlovaný korálek držte ketlovacími kleštěmi za neotvírací část (máte-li dvoje ploché kleště, použijte ploché) a plochými kleštěmi otevřete očko směrem k sobě nebo od sebe (za předpokladu, že očko držíte stejně jako na obrázků :)). Naketlované očko otvírejte vždy zepředu dozadu nebo naopak. Nikdy ne jeho zvětšováním, které vede k jeho zdeformování. Po otevření připojte dle potřeby háček, další naketlovaný korálek, zapínání atd. a stejným způsobem opět zavřete.
Otvírání kroužků
Při otvírání kroužků postupujte jako v případě výše. Dbejte na to, aby byl kroužek po zavření opravdu kulatý a aby se konce sešly přesně u sebe. Pokud je na kroužku zub, opatrně ho srovnejte pomocí plochých kleští. Občas se kroužky mírně překrývají. S tím si poradíte mírným odtažením při otvírání.
Všechny výše zmíněné komponenty a pomůcky naleznete v naší prodejně v Brně i na eshopu v mnoha velikostech a ve všech pokovech.